Acasa » Componenta emotionala a civilizatiei

Componenta emotionala a civilizatiei

Acum cativa ani am vazut in Cipru un trafic bazat pe respect – daca vreun sofer constata ca te grabesti iti facea loc cu bunavointa sa treci inaintea lui. Nu racnea invective pe geam, nici nu se indrepta spre tine pana la pragul accidentului, ca sa-ti demonstreze „ce taran esti” pentru ca ai alt scop sau ritm decat al lui. Era ca si cum mintea celor din Cipru era setata sa ia in considerare si pe un altul, nu doar interesul propriu.

Apoi am admirat suedezii care, cand vin la serviciu dimineata devreme, parcheaza la distanta de usa, ca sa lase loc de parcare aproape de intrare celor care intarzie si, deci, au nevoie sa intre cat de repede. Din nou, grija pentru cel de alaturi si o privire mai vasta asupra cerintelor situatiilor de viata – dincolo de egoul propriu.

Si in India am vazut un trafic in care predomina o intelegere prin reguli doar de ei patrunse. Opus tarilor occidentale, claxonul e aici la mare pret, fiind limbajul prin care soferii decid cine trece primul, intr-o armonie greu de patruns pentru mintea noastra de europeni. Fara nervi, fara a „se ambala” sau injura. Zgomotele dese ale claxoanelor contrasteaza puternic cu calmul imperturbabil al soferilor si cu faptul ca, desi adesea se merge pe contrasens, nu exista accidente!

De unde vine capacitatea aceasta de a privi situatia si prin ochii celuilalt? Daca ar fi doar de la conditiile bune de trai, nu as putea cita India aici, intrucat saracia pe care am vazut-o acolo poate fi egalata cu ce am vazut la noi – uneori chiar mai rau.

Exista cu siguranta o componenta mentala si una emotionala a civilizatiei inca prea putin cultivate la noi in tara. Componenta mentala inseamna „echiparea” teoretica privind comportamentul civilizat: cei sapte ani de acasa, educatia de la scoala, codul bunelor maniere, regulamentele scolare sau de la job, codurile de conduita etc. Cea emotionala presupune sa fii liber de emotiile negative care te lasa sa vezi doar perimetrul ingust al egoului tau.

Japonia sau cand educatia pro-sociala e prioritara

In ce credeti ca au investit japonezii prima data pentru a-si salva tara de la dezastru dupa Al Doilea Razboi Mondial? In educatie. Au facut mai intai o reforma a caracterelor. Etica puternica, disciplina, munca sustinuta, responsabilitatea sociala si credinta in unitatea dintre aspectul material al vietii si viata spirituala a omului au fost atuurile interioare care i-au sustinut pe japonezi in reconstructia tarii lor distruse de razboi. Drept urmare, societatea lor a cunoscut o dezvoltare fara precedent, ajungand in topul economiei mondiale.

Unul dintre liderii japonezi ai vremii, Doko, intervievat la New York, declara cu simplitate:

Noi nu avem nici resurse naturale, nici putere militara. Si nu avem nevoie decat de o singura resursa: capacitatea creierelor noastre. Ea este nelimitata. Trebuie sa educam, sa specializam, sa echipam. Aceasta putere a mintii va deveni, intr-un viitor apropiat, bunul comun cel mai pretios, cel mai creator al intregii omeniri.

El sintetiza astfel calea spre civilizatie.

In plus, nivelul japonez de civilizatie s-a aratat din plin la episodul trist al tsunami-ului cand intreaga lume a vazut cu admiratie atitudini exemplare in fata vicisitudinii care tocmai ii lovise: nicio imagine cu lovituri in piept sau durere salbatica – exprimarea durerii in sine a fost elevata. Cozi disciplinate la apa si alimente – oamenii au cumparat doar ceea ce aveau nevoie zilnic, incat toata lumea sa obtina cate ceva. Nu au fost jafuri in magazine, nici claxoane sau depasiri in trafic – doar intelegere. Restaurantele au redus preturile. Toata lumea stia exact ce sa faca, indiferent de varsta. Si au facut exact ce trebuia. Mai mult, mass media a manifestat o magnifica retinere in buletinele de stiri – nimic senzational, doar echilibru si reportaje calme.

Cheia pentru ca un intreg popor sa se comporte astfel este, desigur, educatia. Iar noi, romanii, am facut din educatie Cenusareasa preocuparilor noastre. Capacitatea creierelor noastre – recunoscuta la competitii internationale in diverse domenii – se toceste pe salarii mici sau se valorifica… pentru bunastarea altor tari.

Vindecare interioara, civilizatie exterioara

Preocuparile privind educatia emotionala ca o componenta a civilizatiei sunt inca timide in curricule, desi utilitatea ei incepe sa fie recunoscuta. Oricat de multe reguli de conduita ai cunoaste in plan mental, esti predispus la comportamente necivilizate (care la extrem devin chiar anti-sociale sau „doar” patogene pentru tine) daca te simti frustrat, trist, nervos, umilit sau tradat, daca ai o parere proasta despre tine, daca ai fost abuzat emotional sau fizic ori ai trecut prin alte situatii de viata care ti-au lasat urme dureroase in suflet.

Una dintre particularitatile ranilor emotionale nevindecate este ca te focalizeaza pe tine si pe o continua stradanie de a recupera ceea ce crezi ca ti se cuvine, nelasandu-te sa vezi necesitatile situatiei reale. De exemplu, nemultumirea de sine te face sa devii invidios sau pasiv-agresiv fata de oameni bine intentionati, sa iti versi frustrarea ori de cate ori ti se iveste o ocazie cat de mica si sa sabotezi ceva ce ti-ar putea aduce si tie castig.

De aceea, vindecarea emotionala ar trebui sa se numere printre prioritatile dezvoltarii noastre. Numai ca, asa cum spune Alexander Loyd in cartea „Codul vindecarii”, cand vine vorba despre problemele sufletesti, nimeni nu recunoaste ca le are. Daca recunoaste, nu vrea sa vorbeasca despre ele. Iar daca totusi vorbim despre ele, nu cunoastem pe scara larga modalitati de a le rezolva, asa ca apelam la medicamente sau diferite mijloace de a le „amorti” ori a ne distrage atentia de la ele. Si-atunci… ce e de facut?

Brandon Bays din nou in Romania

Am primit un raspuns la aceasta intrebare cand drumurile mele s-au intersectat cu metoda de vindecare emotionala „Calatoria”, conceputa de Brandon Bays, experta in vindecarea minte-corp si autoare a best-seller-ului international cu acelasi nume. Folosind acest procedeu in propria mea dezvoltare personala, cat si in vindecarea a sute de pacienti in aproape 4 ani de zile am observat cum vindecarea emotionala aduce de la sine o „civilizare” in sensul cel mai bun cu putinta al termenului.

Procedeul „Calatoria” presupune accesarea evenimentelor dureroase din viata si vindecarea emotiilor reprimate declansate de acele situatii, printr-un proces bland si accesibil de exprimare a durerii sufletesti si de iertare. El este o introspectie ghidata in care ne desprindem de aspectele negative, dureroase din trecut. Prin aceasta, ne fortificam interior si ne eliberam de tot ce ne impovara constiinta si ne facea sa fim agresivi/contra-productivi cu noi insine sau cu ceilalti.

De-a lungul a mai bine de 20 de ani de cand a fost conceputa de Brandon Bays, metoda „Calatoria” a ajutat mii de oameni de pretutindeni sa se elibereze de probleme precum anxietate, stres, depresie, scaderea stimei de sine, incapacitatea de a gestiona emotiile negative, boli fizice, dependente, abuz sexual, probleme relationale si profesionale – indiferent de varsta, mediul de provenienta, cultura sau istoric personal.

Dincolo de toate problemele personale in rezolvarea carora „Calatoria” isi arata eficienta remarcabila, efectul ei pozitiv la nivel social este de asemenea foarte puternic. Omul vindecat emotional devine pro-social de la sine. Apare o destindere in atitudinea interioara, o toleranta crescuta fata de cei din jur, o deschidere a perspectivei si o abordare constructiva a vietii.

Mai mult, odata vindecat sufleteste omul devine spontan, creativ, liber, deschis. Distructivitatea barfei si a altor forme de agresivitate manifesta sau pasiva isi pierde rostul. Nu mai vrem sa doboram pe nimeni pentru ca ajungem sa ne stim locul in lume. Ne regasim pe noi insine si unii pe altii intr-un spatiu al bunavointei, al tolerantei si al sprijinului reciproc in care toti suntem ca piesele unui puzzle. Piesele unui puzzle nu au de ce sa se lupte, nici de ce sa se „sape” unele pe altele – e nevoie de toate pentru ca intregul sa aiba sens si culoare. Prin vindecarea emotionala „Calatoria” ne face mai buni, mai increzatori in sine, in cei din jur, in viata, mai optimisti, mai pacifici. Pe scurt, mai civilizati.

Metoda „Calatoria” constituie, prin urmare, un raspuns generos la intrebarile privind componenta emotionala a educatiei noastre pentru o civilizatie care are la baza respectul pentru om – in sensul cel mai profund cu putinta.

ABC-ul acestei metode se invata la Seminarul „Journey Intensive”. Este vorba despre un seminar celebru in intreaga lume. Natiuni dintre cele mai diferite de pe intreg cuprinsul globului l-au primit cu bucurie si apreciere binemeritata. El este civilizator prin vindecarea pe care o aduce sufletelor si cugetelor noastre. El ne invata ca suntem frumosi, fara a ne peria sau a ne vinde minciuni despre noi insine. Dimpotriva, ne arata – practic, concret, prin experienta directa – adevarul despre noi: ca suntem mai frumosi decat credem, ca putem mai mult decat stim ca putem.

Chiar si noi, romanii. Tot ce avem de facut e sa alegem sa ne vindecam emotional si sa cultivam toate componentele civilizatiei.

Journey Intensive cu Brandon Bays
Editia a V-a in Romania: 29-31 mai, 2015, Sinaia

Putem face primii pasi ai acestei alegeri la Seminarul „Journey Intensive” sustinut anul acesta de Brandon Bays intre 29-31 mai, 2015, la Sinaia. Detalii si inscrieri pe www.thejourney-romania.com.

Articol scris de Patricia Cihodaru, Psihoterapeut, Practician acreditat al metodei „Calatoria”

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!