6

O noua goana dupa aur?

In ultimul timp primesc semnale tot mai insistente de la cititorii Milionarului Mioritic care imi solicita parerea despre investitiile in aur in contextul actualei situatii economice. Se stie ca in timp de criza, aurul este refugiul investitorilor si una dintre cele mai puternice metode de a te proteja de inflatie.

Aurul a fost, traditional, o zona rezervata oamenilor bogati, datorita faptului ca necesita sume mari de bani pentru a putea face o investitie. Un lingou de aur are 400 de uncii, adica 12,44 kg, ceea ce inseamna la pretul actual (936 US$ per uncie) in jur de 40.000 US$. Daca adaugi si problemele de stocare (e impractic sa tii lingouri de aur in casa!), vei intelege de ce acest gen de investitie nu este pentru toata lumea.

Pe de alta parte, cum interesul publicului fata de aur a crescut exponential, observ in acest domeniu aceeasi tendinta care a avut loc in urma cu mai putin de 10 ani in piata Forex, adica o democratizare.

Ce inseamna asta? Pur si simplu se reduce pretul “biletului de intarare” in aceasta piata, adica se deschide posibilitatea ca jucatorul de rand (investitorul obisnuit) sa acceseze zona tranzactiilor cu aur. Acest lucru inseamna ca se doreste intrarea a cat mai multi investitori, de obicei incepatori, care sa “umfle” piata. Tocmai faptul ca tot mai multi cititori ma intreaba de aur imi spune ca presiunea psihologica prin mass media este tot mai mare.

Pentru ca tranzactionarea aurului inseamna, totusi, trading (investitii la bursa) nu pot sa nu analizez pe scurt graficul evolutiei saptamanale a aurului pe ultimii ani.

Evolutia saptamanala a aurului in ultimii ani

Evolutia saptamanala a aurului in ultimii ani

Pentru a vedea mai bine graficul, dati un click pe imagine.

Prezentare care sa vanda

Descarca Ebook-ul Gratuit

"10 strategii simple pentru o prezentare care sa vanda" - aceste strategii iti pot salva zeci de ore de cercetare si incercare pentru a vedea ce functioneaza intr-o prezentare

Am trasat pentru voi cateva linii pentru a va prezenta situatia pietei:

  • linia albastra este punctul de maxim al aurului, atins in prima parte a anului 2008, pe fondul crizei economice
  • liniile rosii definesc o ingustare a pretului, denumita in limbaj de specialitate “pana”. Aceasta evolutie arata o miscare brusca, iminenta, care probabil o sa aiba loc in sus (dar la fel de bine poate sa aiba loc si in jos…)

Aceasta analiza sumara ne spune ca urmeaza o miscare (probabil) in sus a pretului iar daca se sparge nivelul de rezistanta actual (linia orizontala albastra, de maxim), iar spargerea rezistentei se mentine (linia de rezistenta devenind linie de suport), vom asista la o crestere a pretului aurului.

Miscarea pretului este determinata de reactia psihologica fata de starea economiei si a crizei in general. Pentru moment, conform indicatorilor economici (mai ales cei legati de piata imobiliara americana) si a ultimului Beige Book (raportul periodic al FED, legat de starea economiei) care a aparut acum cateva zile (eu scriu acest articol in 31 iulie 2009) se pare ca lucrurile au inceput sa se calmeze. Vom vedea in toamna daca acest lucru reprezinta doar o corectie a actualei caderi sau o trecere spre oprirea caderii economiei americane.

Din toate bolboroselile mele trebuie sa intelegeti ca ne aflam intr-o perioada de rascruce care poate determina o crestere a pretului aurului peste maximele istorice din ultimii ani (in cazul adancirii crizei) sau o miscare lateral (eventual o scadere a pretului) in cazul revenirii economiei americane.

Personal nu va recomand sa intrati pe piata aurului decat daca aveti cunostinte de trading. Pe de alta parte sunt sigur ca in momentul in care va apare isteria cresterii (sub impulsul panicii generale), multi dintre voi vor dori sa faca parte din aceasta noua goana a aurului. Ca de obicei, ramane la latitudinea voastra.

Pentru cei interesati de subiect voi incepe, din toamna, un serial de analiza detaliata a subiectului “aur” pe Milionarul Mioritic, unde voi furniza resurse de studiu de pe internet, site-uri care se ocupa cu urmarirea pietei aurului si voi recenza cartea “Ghidul consilierilor Tatalui Bogat in domeniul investitiilor in aur si argint” de Michael Maloney.

La final va recomand un lucru important: nu faceti investitii in domenii sau in instrumente financiare pe care nu le cunoasteti, chiar daca ele par usor de facut si promit profituri consistente.

Iar pentru traderi: spor la trading!

Comments are closed