10

Despre calatoria personala

… sau cum te ajuta greutatile sa iti dai seama cine esti

The Last Lecture – sau cum ajungi sa iti definesti viata prin visele copilariei. Pentru fiecare, indiferent de cat de fericiti i-au fost primii ani sau nu, primele ambitii sunt cele definitorii. Sunt momentele in care crezi ca orice este posibil, si ca, atunci cand vei fi mare, vei reusi sa urci pe Luna, sa fii celebru sau sa iti creasca aripi.

The Last Lecture este “a-ha!”-ul pe care Randy Pausch il creeaza in randul a 400 de ascultatori de la Carnegie Mellon si apoi catre milioane de oameni, prin cartea cu acelasi nume. Randy a fost un profesor care inainte de a se retrage a tinut ca multi altii un “ultim curs” despre invatamintele trase de-a lungul vietii. Insa faptul ca era diagnosticat cu un cancer care ii lasa putine luni de trait, da o perspectiva noua.

Randy Pausch

Randy Pausch

Randy Pausch povesteste cum a reusit sa isi indeplineasca visele din copilarie. Nu este vorba de un om ambitios, care a avut un tel pe care si l-a urmat toata viata. Cel mai simplu exemplu il da chiar el – la varsta de 9 ani, dandu-se in cescutele Alice de la Disneyland, este absolut fascinat si se gandeste “De-abia astept sa creez si eu asemenea minunatii!”

Daca va inchipuiti ca Randy a primit pe tava un post la Disney va inselati. Din contra, a fost respins de mai multe ori, insa oportunitatea a aparut dupa multi ani, cand a aflat de un proiect Disney care cerea abilitati de programator de lumi virtuale.

Dupa respingerea de la Disney, Randy devenise profesor si se specializase pe crearea de lumi virtuale, devenind chiar un expert in domeniu. S-a interesat de detalii, s-a intalnit cu seful proiectului si a reusit sa obtina o vacanta de 6 luni din postul de profesor pentru a lucra pe proiectul respectiv.

Invataminte

1. De cele mai multe ori, cand incerci sa iti indeplinesti visele din copilarie, ti se inchide usa in nas. Totul e sa te ridici si sa cauti o fereastra.

2. Fereastra poate aparea dupa ani de asteptare. Pana atunci, pregateste-te.

Prezentare care sa vanda

Descarca Ebook-ul Gratuit

"10 strategii simple pentru o prezentare care sa vanda" - aceste strategii iti pot salva zeci de ore de cercetare si incercare pentru a vedea ce functioneaza intr-o prezentare

3. Dezvolta-ti reteaua si afla cele mai mici detalii necesare pentru a-ti face visul realitate. Sa presupui ca “ai fost menit pentru asta, deci se va realiza” este o naivitate.

4. Vei gasi bariere in drum. Pentru Randy, bariera principala a fost reprezentata de seful lui care initial a refuzat sa ii aprobe cele 6 luni de vacanta. Insa “zidurile sunt acolo ca sa ne dea sansa sa demonstram cat de tare ne dorim un lucru”. Persistand, aducand argumente si obtinand sprijinul decanului, Randy a obtinut cele 6 luni de sabbatical.

Harry Potter – sau cum te definesc alegerile

Daca n-ati vazut inca niciun film din seria Harry Potter, sau v-a scapat una din carti, va sfatuiesc sa nu pierdeti ocazia de a intra in universul micului erou. Nu pentru ca ar fi interesante sau educative (desi sunt, va asigur). Ci pentru micile lectii de coaching servite de Dumbledore, profesorul de la Hogwarts si mentorul lui Harry.

Harry Potter

Harry Potter

Intr-o scena memorabila, Harry este ingrijorat de asemanarile dintre el si cel mai intunecat vrajitor, Voldemort. Ambii stiu sa vorbeasca cu serpii, ambii sunt orfani si au baghetele faurite din aceleasi materiale. Mai mult, Harry incepe sa intre in mintea lui Voldemort si sa vada gandurile acestuia. La intrebarea lui Harry “Oare devin la fel ca el?”, Dumbledore ii raspunde:
“Nu abilitatile ne fac ceea ce suntem, Harry. Ci alegerile noastre.”

Cu alte cuvinte, poti sa ai abilitati extraordinare si sa le pui in slujba raului – sau sa le lasi nefolosite. Sau poti sa crezi ca esti mediocru, dar sa te dedici unor realizari deosebite.

Trecand in lumea noastra, gandeste-te la o abilitate deosebita pe care o ai. Ce spun oamenii despre tine? “Gateste extraordinar”, sau “Ma face sa ma simt ascultat”, sau “Face prezentari foarte bune”. Cum ai putea folosi abilitatea respectiva intr-un mod care sa faca o diferenta, pentru cei din jur si pentru tine?

Greutatile sunt ghiduri in viata – sau cum sa vezi drumul

Am sa va povestesc situatia unei cliente de coaching care trece prin trauma unui divort si incearca sa-si recapete independenta si increderea in sine. Intr-una din sedinte discutam despre care ar fi lucrurile care o incanta si o fac sa se simta fericita. Mi-a povestit despre cat de mult ii placea sa scrie si cum in tinerete era foarte buna la asta. Castigase concursuri si primise numeroase laude, insa la un moment dat abandonase acest hobby.

Recent, se apucase din nou de scris, si mi-a descris experienta ca fiind “ca si cand ai deschide o ladita cu comori ascunse de care uitasei”. Apoi a oftat si a spus “as vrea sa scriu o carte despre cum sa iti recapeti increderea dupa o trauma a divortului. Desi eu insami sunt inca pe acest drum si nu am ajuns la destinatie.”

Cand i-am sugerat legatura dintre cele trei elemente – abilitatea din copilarie, trauma prin care trecea si solutia de a-i ajuta pe altii sa obtina lucrul pe care ea insasi il cauta, reactia ei a fost una extraordinara. “Acum totul are sens”, mi-a spus, cu un ton al vocii complet schimbat.

Greutatile sunt cele care ne arata drumul in viata. Doar trecand peste ele tragem anumite invataminte si putem aduce valoare mai departe.

In concluzie, va propun un exercitiu in trei pasi:

  1. Care este un vis din copilarie pe care l-ati avut? Cum s-ar putea concretiza? Daca visati sa fiti medic, iar acum aveti o alta cariera, nu e necesar sa incepeti sa studiati chimie pentru a da la Medicina. Puteti sa va intrebati care era intentia din spatele visului. Sa ii ajutati pe altii, poate?
  2. Care este o abilitate deosebita pe care o aveti? O tratati ca pe un hobby sau ati putea sa o legati cumva de visul de mai sus si sa o puneti in slujba telului respectiv?
  3. Care este un “zid” de care va loviti in prezent? Care e lectia pe care v-o ofera depasirea barierei respective? Ce anume trebuie sa invatati sa faceti pentru a trece mai departe? Si ce va arata acest lucru, din perspectiva intregii vieti?

Comments are closed