Bune practici in educatia emotionala

Cui ii e frica de… emotii?

Ai invatat la scoala despre emotiile tale? Stim, ai studiat diferite discipline, dar te-a indrumat cineva ce sa faci cand esti furios, deprimat sau ti-e teama? Sau cum sa scapi de stresul zilnic ori sa te eliberezi de urmarile pe care le lasa in sufletul tau un esec, parasirea de catre cineva drag, un conflict, o nedreptate sau un abuz?

Beneficiem de educatie in plan emotional doar intr-o foarte mica masura. Nu cunoastem metode de gestionare sanatoasa a emotiilor. Suntem stresati, suprasolicitati nervos si fizic, avem resentimente si traume afective care adesea se somatizeaza in boli mai mult sau mai putin grave.

O definitie uitata

Aceasta desi, inca din anul 1948, Organizatia Mondiala a Sanatatii definea sanatatea drept “starea completa de bine bio-psiho-social”. “Ea nu inseamna doar absenta bolii sau a infirmitatii”, continua OMS sa precizeze.

Din pacate, aceasta definire cuprinzatoare a sanatatii este mult prea putin intrata in constiinta marelui public. Sistemul de sanatate publica se centreaza mai ales pe componenta fizica a sanatatii si acorda mai putina importanta dimensiunii psiho-sociale a acesteia.

O lipsa educationala majora

De aceea, este nevoie sa se intervina mai mult pe programe de educatie emotionala pentru adulti. Desigur, mersul la psiholog/psihoterapeut este o solutie, dar una care necesita timp si insuficienta in raport cu nevoia crescanda de cunoastere in domeniul emotional.

Este nevoie de programe in masa care sa ofere modele de bune practici pentru vindecarea ranilor si a traumelor emotionale, a abuzurilor suferite, abilitati de gestionare a emotiilor negative si rezolvare a conflictelor, facilitarea relatiilor interumane, cresterea stimei de sine, suport emotional in situatii de criza existentiala sau in cazuri de boli grave, sprijin pentru deblocarea potentialului de care dispune fiecare om pentru orientarea sa in viata in general si in cariera in special.

“Calatoria”: O (foarte) buna practica

Un astfel de model de buna practica in promovarea sanatatii emotionale il constituie seminariile marca “The Journey” (“Calatoria”), sustinute in intreaga lume de echipa lui Brandon Bays, expert in vindecarea minte-corp si speaker de renume mondial.

Ele au la baza o tehnica de vindecare emotionala si fizica fundamentata pe cercetari de ultima ora din domeniul psihologiei, neurologiei, imunologiei, neuro-stiintelor, fizicii cuantice, dar si pe propria poveste de vindecare a autoarei. Povestea nasterii acestei metode este prezentata in best-seller-ul international “Calatoria”, tradusa si in limba romana la Editura Adevar Divin.

Prezentare care sa vanda

Descarca Ebook-ul Gratuit

"10 strategii simple pentru o prezentare care sa vanda" - aceste strategii iti pot salva zeci de ore de cercetare si incercare pentru a vedea ce functioneaza intr-o prezentare

Eficienta procedeului este demonstrata de faptul ca a ajutat mii de oameni de pretutindeni sa se elibereze de probleme ca anxietate, stres, depresie, scaderea stimei de sine, incapacitatea de a gestiona emotiile negative, boli fizice, dependente si comportamente nesanatoase, abuz fizic sau sexual, probleme relationale si dificultati in plan profesional. Utilizand “Calatoria” oameni de orice varsta, din toate categoriile sociale, indiferent de cultura careia ii apartin sau de istoria lor de viata, obtin rezultate extraordinare in toate domeniile vietii lor.

Deci este vorba nu doar despre o simpla metoda de vindecare fizica si/sau emotionala, ci despre una care contine multiple chei ale sanatatii emotionale de care avem atata nevoie. Predata pe scara larga, ea poate avea multiple efecte sanogene si pro-sociale.

Inceputurile “Calatoriei” in Romania

Brandon Bays a poposit pentru prima data in Bucuresti intre 31 mai-2 iunie 2013 pentru a sustine un mult asteptat Seminar Journey Intensive in care a predat bazele metodei si un modul de abilitati avansate si a oferit celor prezenti o cascada de surprize frumoase.

Evenimentul, al carui scop era sa aduca eliberarea emotionala si sa genereze un tonus psihic pozitiv prin prezentarea metodei “Calatoria”, si-a atins si chiar depasit menirea: cei prezenti au trait o gama larga de emotii, de la entuziasmul, curiozitatea si interesul cu care au primit-o pe Brandon Bays cand a urcat pe scena, continuand cu incursiunea in propriile rani emotionale pe care au invatat sa le descopere si de sub povara lor carora au aflat cum sa se elibereze – si terminand cu surpriza si incantarea produse de imbucuratorul anunt facut de Brandon in final.

O cascada de surprize frumoase

Cei care au ales dorit sa cunoasca metoda “Calatoria” (“The Journey”) prin intermediul seminarului “Journey Intensive”, au facut cunostinta cu Brandon intr-un mod vecin cu senzationalul, cand ea a le-a impartasit, inca din primele minute ale seminarului, surpriza pe care a avut-o cu doi ani in urma cand a aflat ca mama ei, azi in varsta de 92 de ani, despre care ea credea ca e de origine austriaca, s-a nascut si a crescut primii ei 5 ani de viata in Romania!

Apoi a istorisit cum, proaspat ajunsa pe meleagurile noastre, a mers in oraselul natal al celei care i-a dat viata. A fost intampinata cu caldura, ospitalitate si amabilitate de oamenii locului si a gasit dovada inregistrarii nasterii mamei ei in Registrul de nasteri din anul 1921!

Experienta a impresionat-o profund, ajutand-o sa regaseasca in sufletul ei o latura nestiuta pana acum, conectand-o la radacinile ei romanesti. E usor de intuit valoarea vindecatoare si de intregire sufleteasca a unui astfel de eveniment in viata unui om – si pentru Brandon exact asa a fost.

Suflet la suflet cu Brandon Bays

Desigur, la auzul povestii, sala a aplaudat frenetic. Aceasta a facilitat instantaneu o apropiere si deschidere sufleteasca intre Brandon si cei prezenti in sala. Mai bine zis, asa cum avea sa marturiseasca Brandon la plecare, intr-o postare pe Facebook facuta din aeroportul Otopeni, a inceput “o poveste de dragoste intre ea si romani”.

O poveste care i-a implinit sufleteste pe toti – prezentator si participanti. Desigur, fiecare dintr-o perspectiva diferita, dar important este ca atat cei care au venit sa primeasca, cat si cea care a oferit romanilor darul metodei “Calatoria”, au plecat cu inimile pline de la seminar.

Povestea de dragoste continua… in octombrie!

La sfarsit, Brandon Bays a dovedit ca e o sursa inepuizabila de surprize minunate. Dragostea nou dobandita pentru romani a facut-o sa decida sa revina in Romania intre 4-6 octombrie 2013 pentru un nou Seminar “Journey Intensive”! Un adevarat privilegiu care ne face o deosebita onoare, dat fiind faptul ca programul incarcat al lui Brandon nu ii permite sa mearga de doua ori pe an in aceeasi tara!

Asa ca va asteptam intre 4-6 octombrie 2013 la un nou “Journey Intensive”, la o noua intalnire cu spiritul minunat si generos al lui Brandon Bays si la alte surprize minunate!Va invitam intr-un spatiu si timp unde sufletul este la el acasa – atat metaforic, cat si literalmente vorbind.

De ce spunem asta? Va lasam sa descoperiti singuri… la Seminarul Journey Intensive!
Detalii si inscrieri pe www.thejourney-romania.com.

Articol scris de Psiholog Patricia Cihodaru, The Journey Romania