11

Sa invatam sa fim noi insine

Am avut ieri placerea de a asista la un curs tinut de Bruno Medicina. Am auzit multa lume spunand cat este de bun ca trainer (desi el spune ca nu este trainer), sau cat sunt de bune trainingurile lui (desi el spune ca nu tine traininguri, ci participa la intalniri unde impartaseste oamenilor din concluziile la care a ajuns). In orice caz, sa spunem ca a fost un curs, iar el un profesor de viata.

Bruno Medicina cred ca este un povestitor bun fiindca transmite in primul rand sinceritate. Chiar crede in lucrurile pe care le spune si le aplica in fiecare zi. De aceasta data el ne-a spus un lucru simplu “tot ceea ce avem nevoie pentru a reusi se afla deja in noi, trebuie doar sa accesam”. Poate suna trivial, insa o sa aduc in continuare cateva exemple pentru a argumenta.

1. Singurul fapt ca ne nastem, inseamna ca suntem ultimii dintr-un sir lung de invingatori pe care avem sansa de a-l continua.

Chiar daca suntem de parere ca Dumnezeu a creat omul, sau am ajuns aici prin evolutia speciilor si selectie naturala, tot a trecut mult timp, s-au succedat multe generatii inaintea noastra iar noi suntem un rezultat. Sa ne gandim si la acei spermatozoizi mici, jumatati de fiinta care alearga sa se intregeasca. Doar unul reuseste si este cel invingator, din care provenim si noi.

2. Suntem construiti pentru viata in jungla, nu in societate si de aici ne vin cele mai multe necazuri.

Creierul nostru, atunci cand apare o problema, deleaga comanda creierului mic care stie doar doua raspunsuri: lupta sau fugi (fight or flight). Stie sa elibereze adrenalina sau alte substante care sa ne faca mai atenti, sa simtim mai putin durerea, inima bate mai repede si trimite mai mult sange la muschi, pentru a lovi, sau, dupa caz, fugi.

De aceea, cand avem o problema in viata de zi cu zi care nu presupune un raspuns din cele de mai sus, devenim stresati. Creierul nostru incearca sa dea un raspuns si in mod natural, nu reuseste.

Totusi, mai avem o parte a creierului care stie sa fie creativa, sau care sa dea solutii rationale prin apel la selectarea acelor informatii relevante din experienta pe care o avem. Si aici trebuie sa ajungem atunci cand avem o problema, trecand peste prima reactie de lupta sau fugi.

Prezentare care sa vanda

Descarca Ebook-ul Gratuit

"10 strategii simple pentru o prezentare care sa vanda" - aceste strategii iti pot salva zeci de ore de cercetare si incercare pentru a vedea ce functioneaza intr-o prezentare

Cu alte cuvinte trebuie sa trecem prin urmatorul traseu: simtirea pericolului -> instinct -> intuitie. Iar in timp, prin exercitiu, se poate sa ajungem direct la intuitie, la rezolvarea problemelor in mod creativ sau logic.

3. Trebuie sa ne pastram corpul sanatos, pentru a pastra si toate resursele sale in buna conditie, pentru a le accesa.

Am spus ca atunci cand avem o problema putem sa o rezolvam facand apel la intuitie, inteleasa ca acea actiune a creierului constienta, creativa sau logica, de construire a unui raspuns. Inca o data, tot ceea ce avem in noi ne este indeajuns pentru a deveni invingatori. Avem capacitatea de a intelege, de a ne relaxa, de a crea, de a invata pe ceilalti, de a fi competitivi, de a simti placerea succesului si deprimarea esecului, de a vrea mai mult de la noi. Insa fiecare dintre ele poate fi scazuta daca nu avem grija de noi.

Copilul mic are in el succesul de a se ridica in picioare si a merge. Si asta va face. Nu se va descuraja, nu va zice ca nu va reusi niciodata, renuntand la idee, nu se va plange. Pur si simplu va incerca sa se ridice, va cadea, va incerca din nou si va reusi intr-un final. Iar bucuria de dupa va fi naturala si va veni ca o rasplata pentru a incepe sa lucreze la urmatorul obiectiv.

Copilul mic are deja tot ce-i trebuie pentru a reusi. Are vointa, capacitatea de a invata, puterea de a-i manipula pe parinti, spre exemplu, pentru a obtine un cadou sau un luat in brate, energia, optimismul, accentul pe creativitate sau gandire logica (vedem daca urmeaza instructiunile cand construieste ceva sau primul lucru pe care-l face este sa le arunce), sinceritatea si pofta de viata.

Mai apoi – tot ce invata, sa-i fie rusine, sa se comporte in societate, sa fie disciplinat, se pare ca ii pune anumite bariere si va incepe incet-incet sa uite si sa nu mai exerseze abilitatile cu care s-a nascut. Ceea ce poate face insa, cand creste si pune pret pe dezvoltarea personala este sa redescopere acele abilitati, sa le stearga de praf, sa le unga si sa le face din nou sa mearga.

Un singur exemplu la care sa va ganditi: tot ceea ce face un speaker, un trainer bun este sinceritatea cu care transmite lucrurile in care crede.

Mi se pare fascinant: cand stai pe un scaun in sala esti sincer. Apoi daca te ridici si te urci pe scena tot corpul tau incepe sa strige, apar bariere de comunicare, de gandire. Iar ca sa tii un discurs decent sau carismatic, trebuie prin exercitiu sa elimini toate acele bariere si sa te calmezi, sa revii cumva la starea initiala, de om in sala, printre alti oameni.

Asta e ceea ce trebuie sa facem si noi, sa constientizam ca ceea ce avem nevoie este in noi, trebuie doar sa accesam acele lucruri.

Cum? Indeplinind cel putin trei lucruri:

  1. Sa ne pastram un corp si un creier sanatos, sa nu le otravim cu diverse substante daunatoare (nicotina, alcool), sa pastram o alimentatie echilibrata, sa pastram cele 8 ore de somn.
  2. Sa recunoastem ca tot ceea ce avem nevoie se afla deja in noi, sa incepem procesul de auto-cunoastere si accesare.
  3. Sa avem incredere si sa zambim! :)

Comments are closed