Acasa » Si tu te droghezi cu „hopium”?

Si tu te droghezi cu „hopium”?

Americanii, mari amatori de jocuri de cuvinte, au inventat termenul hopium combinand hope (speranta) cu opium (opiu). In limbajul informal, hopium se refera la convingerea irationala ca, in ciuda tuturor dovezilor care arata contrariul, lucrurile se vor indrepta si vor merge bine.

In viata de zi cu zi suntem adesea sub influenta hopium-ului, perpetuand anumite comportamente si moduri de gandire care ne duc, intr-un final, la pierderi care ne-ar fi „usturat” mai putin daca am fi stiut sa ne oprim la timp. Iata un exemplu foarte simplu.

Sa zicem ca vii seara tarziu dintr-o vizita sau de la un eveniment si te opresti intr-o statie de autobuz. Desi este aproape 11 noaptea, iar zona nu este centrala, te hotarasti sa faci o economie si sa nu iei taxiul, asteptand ultimul autobuz care ar trebui sa vina, conform orarului afisat. Este tot mai intuneric si mai frig, iar taxiurile trec pe langa tine, dar tu iti spui „Daca tot am stat aici 20 de minute, n-o sa renunt acum. Probabil autobuzul este pe drum si va veni curand.”

Astfel, te incapatanezi sa stai acolo in continuare si sa lasi taxiurile sa treaca pana cand iti dai seama ca s-a facut miezul noptii, ca nu va mai veni niciun autobuz, ca esti singur intr-un cartier necunoscut si ca acum va fi mult mai greu sa faci rost si de un taxi.

Autobuzul care nu mai vine

Autobuzul pe care il astepti desi nu mai vine imbraca diverse forme: „Am investit deja zece mii de euro in acest proiect si vad ca nu merge, dar nu pot sa ma retrag acum, daca sunt la un pas de reusita?”, „Lucrez aici de 5 ani si nu mi s-a propus nicio promovare, dar poate la anul se elibereaza vreun post de manager”, „Nu o sa vand actiunile astea desi vad ca le scade pretul, eu cred ca situatia se va redresa”, „E ultima oara cand joc la loto, la cate bilete am cumparat pana acum… daca tocmai de data asta castig?” Si tot asa.

Este vital sa inveti sa te desprinzi dintr-o situatie neproductiva in momentul in care inca mai poti salva ceva si cand inca o mai poti lua de la capat (sa nu mai pierzi si alti bani sau mai mult timp, sa-ti gasesti un job cu sanse reale de a urca pe scara ierarhica inainte sa ajungi la o varsta critica). Incapacitatea de a face acest lucru nu iti va aduce decat alte pierderi, iar ulterior iti va fi mult mai greu si vei avea nevoie de mult mai multe resurse pentru a redresa si repara situatia (fara sa mai punem la socoteala consumul nervos si regretele).

Daca te intrebi de ce iti este atat de greu sa renunti la o un proiect, loc de munca sau relatie care nu te implineste in niciun fel, iata mai jos trei posibile explicatii care merg dincolo de simpla frica de schimbare.

Intelegi eronat conceptul de „investitie”

Este de bun-simt si larg raspandita ideea ca, pentru a obtine ceva valoros (o functie inalta, o relatie frumoasa sau greutatea ideala) trebuie sa „investesti” bani, timp, afectiune, energie, efort etc. Problema apare cand te atasezi de investitia facuta si, desi vezi ca ea nu da rezultate, nu te induri sa renunti si sa iti opresti pierderile, ci continui sa „investesti”, facand ceea ce tot americanii numesc, foarte plastic, „sa biciuiesti un cal mort”.

In acest caz, aminteste-ti ca definitia investitiei este „a plasa capital cu scopul de a obtine profituri”, nu „a plasa capital nelimitat fara a obtine nimic”. Orice investitor cu cap isi da seama cand o investitie este neprofitabila si se opreste inainte de a pierde si mai mult. Invata si tu sa recunosti momentul cand e mai bine sa te opresti!

Te manipulezi singur

Da, ai citit bine. Unii oameni cad in capcana propriilor decizii sau convingeri. Odata ce au declarat ca vor face ceva, fie in forul lor interior, fie de fata cu alte persoane, li se pare ca daca vor renunta vor fi niste loseri, vor avea sentimentul ca nu sunt in stare sa duca ceva pana la capat si/sau ca se vor face de ras, vor fi judecati, invinovatiti etc.

Ai grija ca teama de ce vor zice vecinii, prietenii, familia sau propriul tau ego sa nu te mentina captiv intr-o situatie din care nu ai nimic de castigat! Nu este nimic rusinos in a recunoaste ca ai ales gresit sau ca te-ai implicat in ceva ce nu merge si ca vrei sa o iei de la capat.

Orice om are dreptul sa isi schimbe parerea sau prioritatile in viata. Uneori cea mai mare dovada de intelepciune si putere este sa te smulgi dintr-un context toxic pentru toti cei implicati.

Esti victima citatelor motivationale

Suntem asaltati de povesti despre cum a inventat Edison becul dupa ce a ratat de o mie de ori, despre actori care au dat lovitura dupa ce au fost ospatari ani de zile si de indemnuri de tip „Nu renunta niciodata”, „Incearca, incearca, incearca din nou” samd.

Este foarte adevarat ca putini oameni reusesc sa faca ceva exceptional din prima incercare si ca este important sa fii ambitios, consecvent, sa crezi in visul tau, sa fii dispus sa faci sacrificii si sa nu te descurajezi usor.

Pe de alta parte, pentru toti oamenii celebri care au reusit in viata dupa numeroase rateuri, exista mii de altii care au dat gres si au ramas necunoscuti. De aceea, este important si ca optimismul tau sa fie… realist, sa se bazeze pe ceva. Da, poti sa faci orice, atata vreme cat acel „orice” este bine ales.

Deci, cum decizi ca este momentul sa renunti?

In continuare, iti voi sugera trei moduri de abordare a acestei dificile chestiuni.

1. Stabileste-ti niste repere rezonabile dupa care sa poti evalua daca „investitia” ta de timp, bani si alte resurse este justificata: un termen-limita pana la care trebuie sa se intample ceva, o suma maxima de bani pe care sa o cheltuiesti, un numar minim de clienti / vizitatori pe site sau o suma minima de bani pe care trebuie sa o castigi intr-o perioada de timp, un numar maxim de ore pe care le poti aloca unui proiect etc. Daca ai depasit aceste repere fara sa-ti atingi obiectivele, gandeste-te daca merita sa continui.

2. Cauta statistici despre tipul tau de activitate. In cat timp intra pe profit o mica afacere din domeniul tau? Cat timp ii ia unui blog sau site sa aiba un numar constant de vizitatori? Care este perioada medie in care cineva cu pregatirea ta obtine o promovare la serviciu? Astfel iti poti da seama daca lipsa ta de rezultate se incadreaza in grafic si reprezinta un stadiu dintr-o evolutie normala sau daca e cazul sa te opresti. Pastreaza-ti increderea, dar nu te minti singur!

3. Fii atent la ce feedback primesti de la ceilalti. Faptul ca oamenii iti lasa comentarii pe blog, ca vor sa se conecteze cu tine pe Facebook si LinkedIn, ca te cauta „din senin” pentru ca vor sa colaboreze cu tine este un semn bun. Cand nu primesti laude, felicitari, confirmari, recomandari si altele de acest gen, ar trebui sa te intrebi daca faci bine ceea ce faci si daca nu cumva esti pe o cale care nu duce prea departe. Daca ai numai 10 vizitatori pe blog dupa doi ani, poate ca nu este doar o problema de optimizare, ci… nu prea ai nimic interesant de spus.

Te rog nu ma intelege gresit. Nu vreau sa te descurajez sau sa-ti spun sa nu speri si sa nu crezi in visele tale.

Insa, in afara de cazul cand ai la dispozitie resurse nelimitate pe care esti dispus sa le „investesti”, opreste-te din cand in cand, verifica unde esti si intreaba-te daca nu cumva te droghezi cu hopium. Pentru ca, uneori, daca stii sa renunti cand trebuie la ceva ce nu merge, ti se deschide in fata o alta cale care este mult mai potrivita pentru tine.

WEBINAR GRATUIT: Dublează-ți Vânzările pe Social Media în doar 3 Luni

Pentru Antreprenorii care vor să profite de schimbările Algoritmului Rețelelor Sociale pentru a-și Dubla Reach-ul și Vânzările în doar 3 Luni.

Există oare o METODĂ prin care te folosești de rețelele sociale ca să obții o creștere exponențială a reach-ului și a vânzărilor?

Da, există! Vezi ce rezultate am obținut eu pentru clienții mei folosind această metodă și cum o poți replica și tu.

3 răspunsuri

  1. Foarte bun articol, felicitari!
    Este adevarat ca trebuie facuta o evaluare perioadica pentru a stabili daca are sens sa mergi mai departe intr-o anumita directie. Doar ca e destul de greu sa evaluezi situatia obiectiv, mai ales cand proiectul in care investesti de ceva timp iti place si in care pui suflet si pasiune. Mereu va exista regretul ca ai renuntat, chiar daca n-ai avut rezultatele pe care le-ai asteptat, si te vei gandi ca poate daca mai insistai putin aveai de castigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
2 SESIUNI LIVE cu același conținut

Înscrie-te la webinar

Pentru Antreprenorii și Marketerii care vor să profite de schimbările Algoritmului Rețelelor Sociale pentru a-și Dubla Vizibilitatea și Vânzările în 2024.