13

Sistemul pe care l-am creat este sistemul care ne creeaza

Sistematizare, eficienta, performanta, timp, sarcini, economie, parte dintr-un sistem facut sa functioneze.

Sau nu?

Undeva prin anul 1911, Frederick Taylor propunea societatii un nou sistem revolutionar. “Principiile managementului stiintific” era un concept util pentru vremurile acelea, menit sa conceapa un mijloc de detaliere a diviziunii muncii si recompensarea salariala in functie de performanta. Sistemul propus de Taylor ar fi perfect valabil si functional si acum daca nu omitea un aspect: OMUL.

Pentru Taylor, resursa umana era valorizata strict din punct de vedere a individului apt sau nu sa desfasoare o activitate. Nu intrau in parametrii alte capabilitati care ar tinut de talent, integrare in comunitate sau chiar comunicare. Omul era vazut ca unealta de lucru. Si mult timp a ramas asa, devreme ce abia in 1980 se introduce termenul “Resursa Umana” inlocuindu-l pe cel aparut in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, si anume “Functie de Personal”.

Am putea spune ca lumea moderna a inceput cu stangul. Omul privit ca strict resursa a dus astazi la mii de companii aflate in declin. Milioane de oameni se incoloneaza zilnic catre locul de munca, loc in care ajung fara placere sau motivatie. Si este doar inceputul declinului.

Observam cu surprindere pe piata romaneasca tendinta de a scadea investitia in om dar in acelasi timp cresterea pretentiilor si chiar introducerea nefastei forme de economie.

Atat de asteptata iesire din criza ar trebui sa aiba ca punct central exact OMUL. Aceasta resursa inepuizabila de solutii si capacitate de a reconstrui de la baza noi forme de societate. Avem cu totii nevoie de un nou sistem bazat pe competenta, creativitate, responsabilitate si cooperare. Fara acest cumul necesar, atat de necesara schimbare nu este posibila.

Ne uitam cu admiratie la societati care nu se confrunta cu problemele noastre. Ce au ele si nu avem noi?

Au un sistem bine asezat de valori si competent.
Au vointa si motivatie.
Au inovatori care sa genereze speranta.
Au capacitate de asimilare si dorinta de invatare.
Si poate sinetizat intr-un cuvant acesta ar fi: VOR.

Prezentare care sa vanda

Descarca Ebook-ul Gratuit

"10 strategii simple pentru o prezentare care sa vanda" - aceste strategii iti pot salva zeci de ore de cercetare si incercare pentru a vedea ce functioneaza intr-o prezentare

De unde putem incepe schimbarea in bine? De la noi insine.

Avem capacitatea sa iesim din acest circuit nefast in care OMUL este privit ca un fel de “rau necesar” in procesul muncii.

Putem chiar de azi sa ne privim colegii si sa descoperim unicitatea fiecaruia. Avem nevoie de oameni pregatiti, oameni care nu au teama de invatare, investitia nu numai ca este necesara dar este si una salvatoare. Motivatia, atat de necesara in perioade dificile nu este data de un bon de masa in plus sau o amenintare, este data de viziunea in care omul este integrat perfect. Solutii sunt, nu trebuie decat sa vrem sa le vedem.

Pana la urma, diferenta intre success sau insucces de fiecare dintre noi depinde.

Comments are closed