22

De ce cuplurile se vor desparti candva… (I)

Titlul e provocator, stiu. S-ar putea chiar sa vi se para fatalist. Departe de mine insa intentia de a spune ca TOATE cuplurile se vor destrama. Insa realitatea cruda este ca MAJORITATEA o vor face.

Poate nu fizic – oamenii vor ramane impreuna din obisnuinta, de teama, pentru copii, pentru bani etc etc – motive suficiente exista. Insa mental si emotional se vor separa mult mai devreme, unii chiar destul de repede de la inceperea relatiei.

De ce se intampla asta? In afara “motivelor eronate” pentru care relatia incepe (bani, protectie, doar sex, siguranta, atractie fizica, “e o vedeta”, “e o persoana de succes” etc etc) eu am depistat (din propria experienta si observarea experientei altora) 5 cauze esentiale. Poate nu sunt perfecte (se pot imbunatati si adauga altele) – insa este punctul meu de vedere (la care astept comentarii, bineinteles).

S-ar putea ca unele abordari sa vi se para cel putin surprinzatoare, insa ele sunt doar provocatoare. Vom discuta despre aceste cauze de la cea mai putin importanta catre cea mai importanta. Astazi, primele doua motive pentru care relatiile nu dureaza pe termen lung.

Lipsa experientei sexuale “dinainte”

Este primul factor, cel mai putin important din seria de 5. Realitatea este ca indeosebi cuplurile tinere “sufera” mai mult din cauza acestui factor (dar nu numai). Sexul este unul din principalele motive pentru care relatia se formeaza si continua si e un lucru normal. Insa lipsa experientei duce la frustrari de ambele parti (indeosebi ale femeilor). De aici pana la reactii emotionale puternice si separare mai e doar un pas…

Intr-o situatie ideala (gen “suflet pereche”) probabil acest factor nu ar fi absolut deloc important, partenerii suplinind acest neajuns prin iubirea lor, avand rabdare si invatand pe parcurs. Din pacate insa, in lumea reala astfel de cupluri se intalnesc extrem de rar. Traim in secolele vitezei, relatiile vin si pleaca, asa ca o “pregatire practica prealabila” ar fi de dorit.

Insa aici intervin alte probleme: Cum sa te pregatesti? Sa ai parteneri pe care sa-i consideri “trepte intermediare” pana la relatia ta perfecta din viitor? E “moral”? Si ce inseamna sa ai astfel de experienta? Cum stii ca esti suficient de pregatit/a? Cand “destul e destul”? De ce la inceput multi au rabdare unii cu altii dar pe parcurs se plictisesc sa astepte “marele rezultat”?

Se poate scrie mult pe aceste subiecte, insa am sa las aceste intrebari deschise pentru fiecare dintre voi. Ce trebuie sa constientizam insa este ca iubirea adevarata nu tine cont de asta, cel putin la inceput. Pe parcurs… depinde cat de mare a fost si ramane iubirea. Iar asta tine de modul in care este “hranita” de ambele parti.

Prezentare care sa vanda

Descarca Ebook-ul Gratuit

"10 strategii simple pentru o prezentare care sa vanda" - aceste strategii iti pot salva zeci de ore de cercetare si incercare pentru a vedea ce functioneaza intr-o prezentare

Uriasa “indragostire”

Al doilea factor (numarul 4 din 5) ar fi indragostirea dusa la extrem. La inceputul relatiei, partenerii au tendinta de a se sufoca efectiv, de a se “pravali” unul peste celalalt fizic, mental, emotional. De a fi tot timpul impreuna (sau cu orele la telefon, pe messenger etc). Iar asta nu face decat sa consume relatia cat mai rapid. Easy come, easy go.

O relatie are nevoie de spatiu si timp pentru a se desfasura. De a incepe incet si de a continua la fel de incet, pentru a se realiza o cunoastere cat mai buna si o armonizare a “femininului” si “masculinului”. Din pacate rareori se intampla asta – cat mai mult sex la inceput, cat mai mult timp impreuna, distractii etc. Plus impartasirea tuturor momentelor de viata si a “secretelor” proprii – ceea ce este un lucru bun si de dorit doar cand cei doi incearca sa creeze o relatie spirituala (putin probabil).

Nu e de mirare ca dupa acesta brusca apropiere, fuzionare a energiilor de natura opusa, urmeaza separarea lor. Focul a izbucnit puternic, a consumat totul si apoi s-a stins.

Si sunt atat de multi care se intreba “dar de ce s-a intamplat asta”? Pai deoarece oamenii nu sunt constienti de ei ca si sisteme energetice si nu vad relatia ca pe o interactiune intre energii de natura opusa. Si in loc sa fie un joc, de cele mai multe ori e o confruntare in care cel mai puternic castiga… iar celalalt este ranit si pleaca.

Nu mai vorbesc de atasamente, gelozii, dispute verbale sau chiar fizice – toate consecinte ale lipsei de rabdare in a te cunoaste si armoniza cu partenerul.

Misticul indian Osho are o povestioara extraordinara a lui Rabindranath Tagore despre modul in care relatia poate supravietui trecand peste acest obstacol (si care se leaga oarecum si de al treilea factor despre care vom vorbi).

Puteti citi povestirea in articolul de pe Lumea Reala. De asemenea, mai multe despre relatii si modalitati de a le pastra pe termen lung puteti afla la seminarul pentru femei si la cursul pentru barbati din acest week-end.

Maine vom continua cu inca doua cauze ale destramarii relatiilor.

Comments are closed